Dobra praksa je pisno komentiranje lastnih partij, v katerih osvežiš miselne procese, ki so te vodili med igranjem partije, a brez inhibicij in površnosti, ki se dogajajo pod pritiskom tiktakanja šahovske ure.   Pred četrt stoletja mi je to bila redna praksa, kasneje je indolenca storila svoje, a upam, da bodo mojem primeru sledili še drugi igralci naše ekipe.

Pred zadnjim kolom v letošnji II. ligi vzhod me je eden od igralcev Radenske Pomgrad prepričeval, da imamo realne možnosti, premagati našega nasprotnika (Radgona), čeprav so se oni borili za I. mesto v ligi, mi pa smo uspeli premagati le dve ekipi s samega repa. Sám nisem bil tako samozavesten, pekli so me štirje porazi, vsi posledica površnosti v kritičnih trenutkih igre, oba remija pa sta bila dosežena po vztrajni obrambi. 

Francoska obramba

II. liga vzhod

2019.12.07

IX. kolo –  dvoboj Radgona – ŠK Milan Majcen Sevnica

Beli: Ojsteršek Jurij

Črni: Šibilja Miroslav

V preteklosti sem na otvoritev s kraljevim kmetom odgovarjal simetrično, nato pa posegal po ostrih variantah (Marshalov napad, španski gambit, Traxlerjev gambit na 1. e4 e5, 2. Sf3 Sc6, 3. Lc4 Sf6, 4. Sg5 Lc5, itd). Kasneje sem segel po sicilijanki, nazadnje pa se ustalil pri solidni francoski obrambi. 

  1. e4  e6 2) d4  d5

Menjalna varianta 3) ed5 velja za remizersko – kmečka struktura je simetrična, črni nima težav z razvojem belopoljnega lovca kot v ostalih variantah francoske obrambe, glavna linija je borba za prevlado na odprti e liniji.

  • Sc3 se igra najpogosteje ter vodi ali v klasično varianto 3. .. Sf6 ali v Winaverjevo 3. .. Lb4, ki je najbolj popularna. Beli se odločajo še za solidno Tarraschevo varianto 3) Sd2, obema pa se črni lahko izogne z Rubinsteinovo varianto 3) .. de4, razvojem skakača na f6 in belopoljnega lovca na dolgo diagonalo h1 – a8.  Zelo pogosto se beli odločajo za blokadno varianto.
  • 3) e5 

Črna pozicija je stisnjena, saj klin na e5 odvzema črnemu razvojno polje za skakača, belopoljec je v klavrnem položaju, ima pa črni jasen strateški načrt – rušenje blokadne verige d4 – e5 z napadom na bazo verige s c5 ter kasneje, če se pokaže priložnost, še »miniranje« vrha verige s potezo f6 ter hiter razvoj daminega krila.

3)  ..   c5 

Nimcovič, ki je velik del svojega opusa posvetil blokadi in blokadnim pozicijam, je tu rad igral 4) dc5 in nato Dg4, ali pa kar gambitno 4) Dg4, vendar so črni kmalu odkrili protistrup.

4) c3  Sc6  5) Sf3  Db6  6) Ld3

Običajnejše je 6) Le2,  odigrana poteza pa nastavlja zanko: 6) .. cd4  7) Sd4 Dd4  8)Lb5+ in pada dama. Obenem tu lovec stoji aktivneje v primeru, da črni brezglavo rine v rokado in na krožniku prinese belemu klasično žrtev na h7, znano še iz srednjega veka.  Črni seveda rešuje razvoj belopoljca s

6)  ..  Ld7

Na 6) Le2 je najobičajnejši razvoj skakača na h6, od kjer namerava s Sf5 okrepiti pritisk na d4 in s tem na belo kmečko verigo b2 – c3 – d4 – e5.  Jemanje na h6 z namenom, črnemu ustvariti grda dvojna kmeta na h liniji se razbije ob 7) ..  Db2,  beli je primoran s Sd2 braniti trdnjavo, nakar črni vzame gh6 in ima na voljo odprto g linijo. 

7) Sg5?

»Cugeraška« poteza, ki je v omejenem času za razmišljanje v hitropoteznem šahu lahko nevarna.  Priznam, poteza me je zmedla. Jasno mi je bilo, da pri nerazvitem kraljevem krilu ne smem dodatno oslabiti pozicije s premiki kmetov (f6 ali h6), saj bi s tem belemu ustvaril dodatna vdorna polja, nihal pa sem med (pravilnim) 7) .. Sh6 ali osnovnim strateškim načrtom (razbijanje kmečke verige).  Da napad belega pri nedokončanem razvoju ne more biti uspešen, sem vedel, pa sem se odločil za

7)  .. cd4

A presenečenj še ni bil konec!

8) Sf7   Kf7  9) Df3+  Ke8  10) Dh5+

Malo me je sicer zmrazilo, sem se pa spomnil podobnih pozicij iz španskega gambita, ki sem jih igral pred 25 leti.  Beli bo sicer osvojil Th8, njegova dama pa bo na h8 deplasirana, ob žrtvovanih edinih dveh razvitih figurah. »Če je ples, naj bo ples«

10)   ..   g6  11) Lg6+   hg6  12) Dh8   Kf7! 13) f4

Utrjuje e kmeta, ki bi ga moja naslednja poteza utegnila ogroziti.  Poteza?  V formular sem že napisal 13) ..  Lg7, nato pa, misleč, da z naslednjo potezo zapiram damo v kletko, potezo na formularju prečrtal in odigral katastrofalno

13)  ..  Sh6??

Po …Lg7 bi beli damo sicer umaknil na h3, kar bi mi dalo predah za razvoj (Sge7, Tc8, itd) in nadaljevanje pritiska na daminem krilu.

14) Df6+  Ke8  15) g4  Se7

Braniti moram kmeta na g6 ter reševati Sh6 z deplasiranega položaja), čeprav bi Sc6 nujno potreboval na daminem krilu

16) h3  Nhg8  17) Dh4  Tc8  18) Tf1

Tudi belemu je kapnilo, da samo z damo in kmeti ne more nadaljevati napada.  Povsem je nerazvit, rokirati pa ne more, saj bi sledilo dc3+ s cb2 in novo črno damo promovirano na a1.  .  Vendar so tudi črne lahke figure na kraljevem krilu zavozlane, da bi jih še Houdini težko odvozlal.

18)   ..  dc3  19) Sc3  Lb5  20)  Tf3   Dg1+  21) Kd2  Dd4+  22) Ke1

Seveda ne sme na c2!

22)     Dg1+  23) Kd2  Dd4+ 

In remi s ponavljanjem potez.   Pravičen izhod ob katastrofalni igri obeh nasprotnikov.