RAZPIS CIKLUSA HITROPOTEZNIH ON-LINE TURNIRJEV NA LICHESS.ORG ZA LETO 2021

Šahovski klub Milan Majcen Sevnica v letu 2021 organizira ciklus hitropoteznih on-line turnirjev na spletni platformi lichess.com.

Turnirji bodo potekali praviloma ob sredah od 19.30 do 20.40 in so odprti za člane skupine ŠK Milan Majcen Sevnica. Kadar bo v istem terminu organiziran tudi turnir ciklusa pospešenih turnirjev v klubskih prostorih, se turnir ciklusa hitropoteznih on-line turnirjev ne izvede.

Tempo igranja je 3 min + 2 s/potezo, igra se v skladu s pravili, ki veljajo na platformi lichess.org. Turnirji bodo potekali po sistemu Arene, kjer veljajo naslednja pravila:

Izračun turnirskih točk

  • Zmaga šteje 2 točki, remi 1 točko in poraz nič. Remi v prvih 10 potezah nobenemu igralcu ne prinese nobene točke.
  • Serija dvojnega točkovanja: po dveh zaporednih zmagah se začne serija dvojnega točkovanja, ki je ob igralcu označena z ikono plamena. Naslednje partije bodo štele dvojno (zmaga 4 točke, remi 2 točki in poraz nič); serija dvojnega točkovanja se zaključi s porazom ali remijem.
  • Serija remijev: ob zaporednih remijih prinese točko le prvi remi ali remi z več kot 30 potezami. Serija remijev se lahko prekine le z zmago, ne pa s porazom ali remijem.
  • Divjanje: igralec lahko ob začetku igre pritisne gumb Divjanje (Berserk), s čimer izgubi polovico časa na uri in časovni dodatek. V tem primeru šteje zmaga eno dodatno turnirsko točko, pod pogojem, da je igralec odigral vsaj 7 potez.
  • Turnir ima omejen čas. Za točkovanje štejejo le partije, ki se zaključijo znotraj tega časa.

Določanje igralnih parov

  • Ob začetku turnirja se igralni pari določijo glede na rating igralcev.
  • Med turnirjem se iz prostih igralcev pare sestavlja sproti glede na trenutno uvrstitev. Tako se zagotovi kratek čas čakanja med partijami.
  • Igralci lahko med turnirjem odigrajo različno število partij, prav tako lahko igrajo z istim nasprotnikom večkrat, vendar ne zaporedoma.

Začetek in konec partije

  • Ko se določi igralni par, se začne odštevanje časa, znotraj katerega je potrebno odigrati prvo potezo. Če igralec v tem času ne odigra poteze, bo partija predana v korist nasprotnika.
  • Po zaključeni partiji se je potrebno vrniti v čakalno vrsto za določitev parov z gumbom Nazaj k turnirju (Back to tournament).

Določanje vrstnega reda

  • Vrstni red igralcev se določi glede na doseženo število turnirskih točk.
  • Med igralci, ki dosežejo enako število turnirskih točk, se vrstni red določi glede na zmogljivostni rating (Rp).

Uvrstitve na posameznem turnirju se točkuje za skupno razvrstitev po naslednjem ključu:

  1. mesto: 30 točk
  2. mesto: 24 točk
  3. mesto: 19 točk
  4. mesto: 15 točk
  5. mesto: 12 točk
  6. mesto: 10 točk
  7. mesto: 9 točk
  8. mesto: 8 točk
  9. mesto: 7 točk
  10. mesto: 6 točk
  11. mesto: 5 točk
  12. mesto: 4 točke
  13. mesto: 3 točke
  14. mesto: 2 točki
  15. mesto in več: 1 točka

Za skupno razvrstitev se upošteva najboljših 24 turnirskih uvrstitev. Med igralci, ki dosežejo enako število točk v skupnem seštevku, se razvrstitev določi glede na večje število višjih uvrstitev na vseh odigranih turnirjih (najprej se upošteva število prvih mest, nato število drugih mest, tretjih mest itd.).

Najboljši trije v skupni razvrstitvi prejmejo pokale in praktične nagrade.

Sevnica, 31. 12. 2020