Na šahovskem turnirju II. članske lige vzhod 2023 je šahovski klub Milan Majcen Sevnica osvojil odlično 3. mesto. Ekipa je dosegla skupno 31 točk, kar ji je prineslo enako število točk kot drugouvrščeni ŠD Ruše, vendar z nekoliko manjšim skupnim rezultatom. Igralci so pokazali zelo dobro igro skozi celotno tekmovanje, kar dokazujejo rezultati posameznih krogov.

https://chess-results.com/tnr789971.aspx?lan=1

 

  1. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Triglav Krsko 2 z rezultatom 4 : 2.
  2. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Slovenec Poljcane z rezultatom 4 : 2.
  3. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Kamnica z rezultatom 4 : 2.
  4. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Ptuj 3 z rezultatom 3½:2½.
  5. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je izgubil proti ZSK Maribor Poligram 3 z rezultatom 2½:3½.
  6. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica igral izenačeno SK Trbovlje Rudar z rezultatom 3:3.
  7. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Pomgrad 3 z rezultatom 5½: ½.
  8. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica izgubil s SK Ruše z rezultatom 1: 5.
  9. SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Malecnik z rezultatom 3½ : 2½.

 

1. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Triglav Krsko 2 z rezultatom 4 : 2.

1. **Povša, Martin proti Zupančič, Klemen (1/2-1/2)**: Partija med Povšom in Zupančičem se je končala z remijem. Oba igralca sta prikazala uravnoteženo igro, ki je vodila do delitve točke.

2. **Ahmatović, Hilmija proti Topič Božič, Jelena (1/2-1/2)**: Partija se je prav tako končala z remijem. Oba igralca sta se borila do konca, a nobenemu ni uspelo doseči odločilne prednosti.

3. **Glavač, Igor proti Urbanč, Suzana (1-0)**: Glavač je zmagal proti Urbanč v dinamični partiji. Ključna je bila njegova sposobnost izkoristiti slabosti v nasprotnikovem položaju in natančno izpeljati zaključno fazo igre.

4. **Kodrič Plevnik, Kristjan proti Grilc, Mojca (1-0)**: Kristjan Kodrič Plevnik je premagal Mojco Grilc. Odločilno je bilo njegovo učinkovito izkoriščanje prednosti v središčni fazi igre, kar mu je prineslo zmago.

5. **Povše, Martin Žan proti Molan, Lamir (1-0)**: Martin Zan Povše je bil uspešen proti Lamirju Molanu. V tej partiji je izkazal odlično razumevanje pozicij in taktičnih možnosti, kar je vodilo do njegove zmage.

6. **Mavrek, Štefan proti Dobaj, Bojan (0-1)**: Bojan Dobaj je premagal Štefana Mavreka. Njegova agresivna strategija in dobra uporaba taktičnih kombinacij sta mu prinesli zmago v tej partiji.

2. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Slovenec Poljcane z rezultatom 4 : 2.

1. Jug, Simon vs. Povse, Martin (0-1)
– V tej igri je Povše zmagal v zaprti pozicijski partiji. Ključni trenutek je bil v potezi 20. Qh3 Bh6, ko je črni uspešno uporabil napad na kraljevo stran. Beli je imel težave s koordinacijo svojih figur, kar je Povše izkoristil za zmago.

2. Glavac, Igor vs. Pirs, Matjaz (0-1)
– V tej igri je Pirs izkoristil nekaj nepravilnosti v Glavačevi obrambi. V potezi 25. hxg3 Rd4 je črni uveljavil močan pritisk na središče in izkoristil slabosti belih na kraljevi strani. Beli ni uspel najti ustreznega načina za obrambo in črni je zmagal.

3. Marovt, Nejc vs. Povse, Martin Zan (1-0)
– Ta igra je bila zanimiva zaradi uporabe središčnega pritiska in aktivnih figur s strani belega. Marovt je uspešno izkoristil slabosti v črnem taboru in končal igro s prefinjenimi taktičnimi kombinacijami.

4. Povse, Tim vs. Kovacic, Niko (1-0)
– V tej partiji je Povše, Tim pokazal dobro razumevanje pozicijske igre in uporabil svoje figure za izvajanje pritiska na črnega. Zmaga je bila dosežena z dobro koordinacijo figur in izkoriščanjem slabosti v črnem položaju.

5. Sretl, Vito vs. Dobaj, Bojan (0-1)
– Bojan Dobaj je v tej igri uporabil agresivno strategijo, da bi izvajal pritisk na svojega nasprotnika. Njegova uspešna uporaba figur in taktičnih kombinacij je pripeljala do zmage.

6. Ambroz, Aleksander vs. Danicic, Anze (0-1)

Anže Daničič je igral zelo učinkovito, izkoriščal je slabosti v nasprotnikovi poziciji in uspel s pritiskom na belino obrambo. Ključna zmaga za Daničiča je prišla iz odlične uporabe taktike in pravilnega izkoriščanja nasprotnikovih napak.

3. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Kamnica z rezultatom 4 : 2

Povse, Martin vs. Ribic, Marjan (1-0)
Martin Povse je v tej partiji proti Marjanu Ribicu pokazal odlično razumevanje pozicijske igre. Uporabil je trdno otvoritev in skozi igro postopoma pridobival prostor. Ključni trenutek je bil, ko je Povse izkoristil slabše postavljene figure Ribica in z močnim napadom pridobil prednost. Sledil je uspešen zaključek, ki je Povsetu prinesel zmago.

Kusic, Dalibor vs. Glavac, Igor (0-1)
Dalibor Kusic je začel partijo agresivno, vendar je Igor Glavac uspel ohraniti trdno obrambo. Glavac je nato izkoristil nekaj nenatančnosti v Kusičevi igri in postopoma prevzel pobudo. Spretna uporaba kombinacij in taktičnih manevrov je Glavcu prinesla zmago v tej partiji.

Povse, Martin Zan vs. Flandija, Zvonko (*)
Ta partija se ni odigrala.

Zvarc, Tomaz vs. Povse, Tim (1-0)
Tomaž Zvarc je v partiji proti Timu Povsetu izkoristil svojo izkušenost. Zvarc je uporabil agresivno otvoritev in s pritiskom na črno postavitev uspel pridobiti prednost. Kljub Povsetovemu trudu in obrambnim potezam je Zvarc ohranil nadzor in končal partijo z zmago.

Dobaj, Bojan vs. Ribic, Alojz (1-0)
Bojan Dobaj je proti Alojzu Ribicu pokazal izvrstno razumevanje strategije in taktike. Uporabil je svoje izkušenje za vzpostavitev močne pozicijske igre, kar mu je omogočilo postopno pridobivanje prednosti. Ribic se je boril, vendar ni uspel najti učinkovite obrambe proti Dobajevi natančni in agresivni igri, kar je privedlo do njegove zmage.

Zvarc, Nik vs. Danicic, Anze (1-0)
Nik Zvarc je v partiji proti Anžetu Daničiču uporabil svoje poznavanje otvoritev, da je pridobil zgodnjo prednost. Zvarc je izvajal pritisk skozi celo partijo, kar je Danicicu otežilo razvoj figur. Zvarc je svojo prednost uspešno pretvoril v zmago, s čimer je pokazal svojo prevlado v tej igri.

4. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Ptuj 3 z rezultatom 3½:2½.

Selisek, Leon vs. Povse, Martin (0-1): Martin Povse je izkazal močno strategijo in taktično znanje proti Leonu Selisku. Povse je postopoma pridobil prednost, ki je bila ključna za zmago. Pomembna poteza je bila 34. Bxf5, ki je povzročila strateško neravnovesje v korist belega.

Glavac, Igor vs. Murko, Tadej (0-1): Tadej Murko je uspešno izkoristil napake Igra Glavaca, kar mu je omogočilo prevlado in zmago. Ključni trenutek je nastopil v srednji fazi igre, kjer je Murko okrepil svoj položaj.

Curkovic, Jan vs. Povse, Martin Zan (1/2-1/2): V tej partiji med Janom Curkovicem in Martinom Zanom Povsetom smo videli močno igro na obeh straneh. Kljub pritisku in poskusom prevlade nobeden izmed igralcev ni uspel doseči odločilne prednosti, kar je privedlo do remija.

Povse, Tim vs. Kukovec, Mihael (0-1): Mihael Kukovec je izkoristil slabosti v igri Tima Povseta, kar mu je prineslo zmago. Ključni trenutek partije je bil v zaključni fazi, kjer je Kukovec uspel nadzorovati igro.

Kaiser, Maksim vs. Dobaj, Bojan (0-1): Bojan Dobaj je v tej partiji pokazal izjemno razumevanje strategije in taktike. Njegova sposobnost izkoriščanja slabosti nasprotnika je bila ključna za zmago. Zmaga je prišla kot posledica natančne in agresivne igre v zaključni fazi.

Danicic, Anze vs. Levanic, Anej (1-0): Anže Danicic je z uporabo agresivne taktike premagal Aneja Levanica. Ključni trenutek partije je bil napad na kraljevo krilo, ki je Levanicu otežil obrambo in vodil do Daniciceve zmage.

5. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je izgubil proti ZSK Maribor Poligram 3 z rezultatom 2½:3½

Povse, Martin vs. Cojhter, Karl (1/2-1/2): Partija se je končala z remijem. Martin Povse in Karl Cojhter sta oba igrala stabilno, brez večjih napak, kar je vodilo do enakovredne igre.

Ntirlis, Nikolaos vs. Glavac, Igor (1/2-1/2): Še ena partija, ki se je končala z remijem. Oba igralca sta imela priložnosti, vendar nobeden ni uspel prevladati.

Povse, Martin Zan vs. Pecnik, David (0-1): David Pecnik je premagal Martina Zana Povseta. Pecnik je izkoristil napake Povseta in pridobil prednost, ki jo je uspešno ohranil do konca partije.

Drevensek, Miran vs. Povse, Tim (1/2-1/2): Partija med Miranom Drevensekom in Timom Povsetom se je končala z remijem. Oba igralca sta bila previdna in nista tvegala, kar je vodilo k izenačeni igri.

Dobaj, Bojan vs. Veber, Kolja Tito (0-1): Kolja Tito Veber je premagal Bojana Dobaja. Veber je izkoristil taktične napake Dobaja in si zagotovil zmago.

Cervek Roskaric, Leonard vs. Danicic, Anze (0-1): Anže Danicic je premagal Leonarda Cerveka Roskarica. Danicic je pokazal boljšo igro v srednji fazi in izkoristil slabosti v postavitvi nasprotnika.

6. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica igral izenačeno SK Trbovlje Rudar z rezultatom 3:3.

Trebeznik, Luka (1885) proti Povse, Martin (1963) – Zmaga belega (1 – 0):
Beli igralec je uspel izkoristiti svoje močne poteze in nadzorovati igro, kar je privedlo do zmage nad močnejšim nasprotnikom.

Glavac, Igor (1814) proti Novak, Andrej (1796) – Zmaga belega (1 – 0):
V tej partiji je beli igralec z agresivno igro uspel zlomiti obrambo črnega in zmagal z izjemno taktično igro.

Kotar, Joze (1752) proti Povse, Martin Zan (1602) – Zmaga črnega (0 – 1):
Črni igralec je pokazal odlično razumevanje pozicij in strategij ter izkoristil slabosti belega igralca za zmago.

Povse, Tim (1426) proti Bajda, Rado (1682) – Remi (½ – ½):
To je bila uravnotežena partija, v kateri sta oba igralca pokazala dobro znanje šaha, kar je privedlo do remija.

Bajda, Zan (1425) proti Sibilja, Miroslav (1486) – Zmaga belega (1 – 0):
Beli igralec je uspel zmagati v tej partiji z uporabo močnih taktičnih potez in izkoriščanjem napak črnega igralca.

Danicic, Anze (1250) proti Kosir, Jaka (1340) – Remi (½ – ½):
Ta partija je bila zelo izenačena z obema igralcema, ki sta izmenično kontrolirala igro, kar je vodilo do remija.

7. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica je premagal SD Pomgrad 3 z rezultatom 5½: ½.

Martin Povše vs. Andre Keglevic (1-0):
Martin Povše je zmagal proti Andreju Keglevicu. V tej partiji je Povše uporabil agresivno taktiko, s katero je uspel pridobiti prednost in ohraniti nadzor nad igro. S pravočasno ofenzivo je uspel zlomiti obrambo nasprotnika.

Kristjan Zalig vs. Igor Glavac (0-1):
Igor Glavac je v tej partiji zmagal proti Kristjanu Zaligu. Kljub temu da je igral z črnimi figurami, je Glavac uspel izkoristiti taktične napake nasprotnika in si zagotoviti zmago.

Martin Žan Povše vs. Jozef Sedonja (1-0):
Martin Žan Povše je premagal Jozefa Sedonjo. Povše je pokazal odlično razumevanje srednje igre, kar mu je omogočilo zgraditi močno pozicijsko prednost, ki jo je kasneje pretvoril v zmago.

Janko Bruncic vs. Tim Povše (1/2-1/2):
Partija med Jankom Bruncicem in Timom Povšetom se je končala z remijem. Oba igralca sta pokazala trdno obrambo in nobeden ni uspel pridobiti odločilne prednosti.

Miroslav Sibilja vs. Vili Basa (1-0):
Miroslav Sibilja je zmagal proti Viliju Basi. Sibilja je v tej partiji izkazal odlične napadalne sposobnosti in uspel prelomiti obrambo Basa za končno zmago.

Robertino Dobrilla Ruzic vs. Anže Danicic (0-1):
Anže Danicic je premagal Robertina Dobrilla Ruzica. Danicic je izkoristil taktične šibkosti svojega nasprotnika in z dobrim nadzorom nad igro pridobil zmago.

8. Kolo: SK Milan Majcen Sevnica izgubil s SK Ruše z rezultatom 1: 5.

Povse, Martin vs. Prevolsek, Mihec (0-1): Mihec Prevolsek je premagal Martina Povseta v napeti igri. Ključni trenutek je bil Povsetova izguba materiala, kar je Prevolseku omogočilo pridobiti prednost in vzdrževati pritisk, kar je na koncu pripeljalo do zmage.

Gricnik, Tine vs. Topic Bozic, Jelena (1/2-1/2): Partija med Tinom Gricnikom in Jeleno Topic Bozic se je končala z remijem. V tej igri sta oba igralca prikazala solidno obrambo in niso se pojavile večje napake ali izgube materiala. Partija je bila dokaj izenačena vse do konca, kar je pripeljalo do remija.

Glavac, Igor vs. Muzlovic, Anastazij (0-1): Anastazij Muzlovic je premagal Igorja Glavaca. Ključni del igre je bil, ko je Glavac naredil napako v srednji igri, kar je Muzlovic izkoristil in pridobil materialno prednost. Uspešno je izkoristil svojo prednost in pripeljal igro do zmage.

Povse, Martin Zan vs. Prisenk, Silvo (1/2-1/2): Partija med Martinom Zanom Povsetom in Silvom Prisenkom se je končala z remijem. Oba igralca sta igrala preudarno, brez večjih napak, kar je privedlo do izenačene igre. Kljub poskusom obeh strani, da bi prevladali, je bil remi pravičen izid.

Povse, Tim vs. Pajancic, Mirko (0-1): Mirko Pajancic je premagal Tima Povseta. Povse je v začetku igre igral solidno, a je napravil napako v poznejši fazi, ki je Pajancicu omogočila pridobiti prednost. Pajancic je uspešno izkoristil svoje možnosti in zaključil igro z zmago.

Jovanovic, Filip vs. Danicic, Anze (1-0): Filip Jovanovic je premagal Anžeta Danicica. Jovanovic je uspel pridobiti prednost v začetni fazi igre, ki jo je nato skozi srednjo igro uspešno povečeval. Ključna poteza je bila Jovanoviceva taktična kombinacija, ki je Danicicu povzročila izgubo materiala. Jovanovic je svojo prednost ohranil in igro pripeljal do zmage.

9. SK Milan Majcen Sevnica je premagal SK Malecnik z rezultatom 3½ : 2½.

Spelec, Darko (1863) – Povse, Martin (1963) – Zmaga belega (1 – 0):
Beli (Spelec) je uporabil agresivno strategijo in z dobrimi potezami uspel zmagati proti močnejšemu nasprotniku.

Kontler, Sasa (1902) – Topic Bozic, Jelena (1813) – Remi (½ – ½):
V tej partiji sta oba igralca pokazala dobro razumevanje igre in strateško preudarnost, kar je privedlo do remija.

Gunsek, Alfred (1661) – Glavac, Igor (1814) – Zmaga črnega (0 – 1):
Črni (Glavac) je izkoristil napake belega (Gunsek) in z dobrimi strategijami pridobil prednost, ki jo je uspešno pretvoril v zmago.

Senveter, Igor (1547) – Povse, Martin Zan (1602) – Remi (½ – ½):
Partija je bila izenačena z dobrim pozicijskim razumevanjem s strani obeh igralcev, kar je vodilo do remija.

Sitar, Andrej (1333) – Povse, Tim (1426) – Zmaga črnega (0 – 1):
Črni (Povse, Tim) je pokazal boljše razumevanje igre in izkoristil slabosti belega (Sitar) za pridobitev zmage.

Jemensek, Joze – Danicic, Anze (1250) – Remi (½ – ½):
Ta partija je bila izenačena z obema igralcema, ki sta igrala previdno in brez večjih napak, kar je pripeljalo do remija.

 

Podrobnejša analiza partija, ki jo je odigral Glavac, Igor (1814) proti Novak, Andrej (1796):

  1. d4 Nf6 2. Nf3 d6 3. c4 g6 4. g3 Bg7 5. Bg2 O-O 6. O-O Bf5 7. Nc3 Qc8 8. Re1 Ne4 9. Nd5 c6 10. Nxe7+ 1-0
  • Odprtje (1. d4 Nf6 2. Nf3 d6 3. c4 g6):
    • Beli začne z zanesljivo dama gambit odprtjo, ki ustvari močno središče in dobre možnosti za razvoj figur.
    • Črni odgovori s King’s Indian obrambo, ki je znana po svoji fleksibilnosti in potencialu za protinapad.
  • Razvoj (4. g3 Bg7 5. Bg2 O-O 6. O-O):
    • Beli nadaljuje z razvojem, usmerjenim na dolgoročno strateško igro, postavitev fianchetto lahovca za močno dolgo diagonalno.
    • Črni sledi s standardnim razvojem, usmerjenim na kraljevo krilo.
  • Srednja igra (Bf5 7. Nc3 Qc8 8. Re1):
    • Beli igra previdno, poskuša ohraniti ravnovesje moči in čaka na napako črnega.
    • Črni se zdi, da se pripravlja na bolj agresiven pristop, razvijanje kvaliteta na c8 nakazuje možnost prihodnjega pritiska na belo kraljevo krilo.
  • Kritični trenutek (Ne4 9. Nd5 c6 10. Nxe7+):
    • Beli z ne4 potezo postavi črnega v zahteven položaj. Poteza Nd5 je agresivna in iznajdljiva, saj napada črnega skakača in pripravlja potencialne grožnje proti črnemu kralju.
    • Črni odgovori s c6, kar je napaka, saj omogoča belemu konju Nxe7+ in nenadno zmago.

Komentar končne situacije: Beli je izkoristil slabost črnega v obrambi in s presenetljivo potezo Nxe7+ izsilil črnega v predajo. Beli je pokazal odlično razumevanje položaja in zmožnost izkoristiti strateške in taktične napake nasprotnika. Partija je lep primer, kako lahko v šahu hitro pride do preobrata, če igralec ohranja pritisk in je pozoren na priložnosti, ki se pojavijo.